De allermooiste (en de meest praktische) ovenschalen

Het is weer zo’n typische Hollandse winterdag, het is koud, het waait en dan die regen… Echt zo’n dag  om lekker binnen te blijven en de oven aan de zetten (lekker warm). Ideaal weer om een heerlijke ovenschotel in een mooie ovenschaal te maken!

Net als voor de meeste keukenspullen geldt ook voor ovenschalen dat ik er eigenlijk wel wat veel van heb. Wanneer ik dan weer een mooie tegenkom denk ik, wanneer ik ze een beetje handig in de kast zet (flink stapelen) kan deze er vast nog wel bij.

It’s all in the name, of toch niet helemaal..
Eigenlijk wordt de ovenschaal al eeuwen gebruikt om gerechten in te bakken in de oven, maar een ovenschaal kun je ook prima gebruiken om koude gerechten (zoals tiramisu) in te bereiden. Omdat een ovenschaal naast hoge temperaturen ook erg goed tegen koude temperaturen kan, kun je ze zelfs gebruiken voor het invriezen van gerechten. Je komt ovenschalen tegen gemaakt van aardewerk, porselein, glas, metaal/ emaille en sinds enkele jaren ook van kunststof (siliconen). Het voordeel van bakken in een ovenschaal is dat je het gerecht in de schaal zelf op kunt dienen en de schaal (in sommige gevallen) dus naast functioneel ook decoratief is op tafel. Kies daarom voor een ovenschaal die mooi past bij de rest van je servies of kies er eentje die juist een scherp contrast geeft op tafel zodat het wat toevoegt aan je gerecht.
Wat praktische tips..
Uiteraard moet de ovenschaal naast mooi vooral functioneel zijn. Kies je nieuwe ovenschaal daarom op basis van materiaal, afmetingen en vorm. Het is belangrijk dat je nieuwe ovenschaal in je oven past,  wanneer jouw oven een draaiend plateau heeft moet de schaal ook rond kunnen draaien in de oven. Meet daarom de binnenkant van de oven op voordat je een ovenschaal koopt, houd er bij het meten rekening mee dat je de schaal aan de zijkant in de (hete!) oven moet kunnen zetten zonder je handen daarbij te branden. Een ronde ovenschaal is praktischer als je hem wilt laten ronddraaien in de oven, een rechthoekige ovenschaal heeft een grotere inhoud. De diepte van de ovenschaal is ook belangrijk: ben je van plan gerechten te maken die worden opgebouwd uit laagjes dan zit je al vrij snel aan de rand, en als je gerecht uitzet (wat eigenlijk altijd gebeurt) dan bestaat de kans dat er eten over de rand gaat en verbrandt, aankoekt en je daarna je oven én ovenschaal grondig moet schoonmaken. Liever een ovenschaal met een hogere opstaande rand dus.
Een ovenschaal kiezen..
Ik heb de meest mooie ovenschalen voor je op een rijtje gezet!
Aardewerk – Een ovenschaal van aardewerk heeft veelal een klassieke uitstraling en houdt warmte lang vast waardoor je gerecht niet te snel afkoelt als je het in de schaal opdient. Geglazuurd aardewerk geen geen ‘smaak’ af, wel kan aardewerk eerder beschadigen en daarom is wat aandacht geboden bij het schoonmaken, al is gebakken aardewerk zeer hard en gaan mijn aardewerk ovenschalen al jaren mee.Ovenschaal Aardewerk - vintage 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovenschaal – Vintage 

Ovenschaal aardewerk rood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovenschaal – rood/ witte stippen

Ovenschaal aardewerk grijs

Ovenschaal – grijs/ witte stippen

Ovenschaal terracotta

Ovenschaal – kleur

Porselein – Een ovenschaal van porselein heeft dezelfde eigenschappen als een ovenschaal van aardewerk. Echter in tegenstelling tot aardewerk is een ovenschaal van porselein wat minder poreus. Het zal daardoor minder snel beschadigen dan aardewerk.  Je kunt porselein onderscheiden van aardewerk door het tegen het licht te houden. Dun porselein laat licht door, aardewerk niet.

Ovenschaal porselein - patroon

Ovenschaal – patroon

Ovenschaal porselein - streep

Ovenschaal – streep

Ovenschaal keramiek - handvat

Ovenschaal – grijs met siliconen handvat

Ovenschaal bloem

Ovenschaal – bloem

Glas – Een ovenschaal van glas heeft als voordeel dat je zien hoe het gerecht is opgebouwd aan de zijkant, vooral bij lasagne of een ander gerecht dat je netjes op kunt bouwen geeft dit een mooi effect. Een nadeel van een glazen ovenschaal is dat je heel goed kunt zien wanneer deze niet brandschoon is, een beetje vettigheid of een donker plekje aan de binnenkant van de schaal valt aan de buitenkant erg op. Daarnaast heeft vet de neiging in te branden in glas en daarna moeilijk weer schoon te worden (dit is ook erg goed merkbaar bij een glazen plateau in de oven).

Ovenschalen glas

Ovenschaal – glas met deksel

Ovenschaal glas - deksel

Ovenschaal – glas

Metaal/ emaille – De metalen/ emaille ovenschaal heeft als voordeel dat deze lichter is dan aardewerk schalen en niet snel beschadigt bij stoten (bijvoorbeeld bij het afwassen). Nadeel is dat deze lastiger schoon te maken is en dat het metaal smaak kan afgeven aan het gerecht als dit zuren bevat (denk aan het zuur in tomaten bijvoorbeeld). Metalen/ emaille ovenschalen met een anti-aanbaklaag zijn eenvoudiger schoon te maken dan ovenschalen zonder anti-aanbaklaag maar houd er rekening mee dat je niet hard kunt schrobben op deze anti-aanbaklaag, dit kan de laag beschadigen en de ovenschaal daardoor minder bruikbaar maken.

Ovenschaal emaille

Ovenschaal – pastel

Ovenschaal metaal

Ovenschaal – metaal

Ovenschaal BK

Ovenschaal – metaal (blauw)

 

Wat is jouw favoriet en waarom? Laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *