Roken: een gezonde manier van koken

In Nederland is roken ’n tamelijk onbekende manier om zelf je gerechten te bereiden. Jammer eigenlijk, het roken van je gerechten is naast erg smaakvol ook ’n heel gezonde manier van koken, je hebt immers geen olie of andere vetten nodig.

                                  Ken jij de Cobb al?
De CobbDe Cobb is een uitvinding uit Zuid-Afrika, oorspronkelijk bedoeld als kooktoestel voor de bevolking op het platteland ter vervanging van het koken op open vuur. Het doel was het bevorderen van veiliger koken en het voorkomen van brand in de natuur. De oorspronkelijke brandstof voor de Cobb waren de in Afrika makkelijk verkrijgbare gedroogde maïskolven (corn cobbs), vandaar dan ook de naam.

De Cobb als rookoven
De Cobb is meer zoveel meer dan een BBQ. Je kunt de Cobb ook gebruiken als oven en bij gebruik van rookpellets zelfs als rookoven. Roken van vlees, vis, groente, noten en kazen is een hartstikke leuke bezigheid. Overdag vissen óf je stukje vlees bij die ene specialistische slager halen, voorbereiden en het vervolgens roken met vrienden of familie. Natuurlijk het liefst onder het genot van een biertje of glas wijn. De temperatuur bij warm roken ligt tussen de 50 en 80 graden, koud roken gebeurt bij een temperatuur rond de 30 graden. Wanneer je koud rookt blijft je eten wel rauw maar krijgt het wel een subtiele rooksmaak en is het langer houdbaar.

Met de BBQ’ers Delight geef je gerechten steeds een geheel eigen karakter. De rookpallets zijn gemaakt van samengeperst hout en ’n handjevol is al voldoende om een heerlijke rooksmaak aan vlees, gevogelte en vis te geven.

 

 

 

Met de Jack Daniel’s rookpallets, gemaakt van gebruikte Jack Daniel’s whiskey vaten geef je rood vlees een karakteristieke smaak. De Apple rookpallets geven een zoete, fruitige smaak aan je gerecht. Sugar Maple zorgt voor een milde rooksmaak en is daarmee uitermate geschikt voor gevogelte. Hickory geeft een klassieke spek-rooksmaak aan vlees, wild, vis of gevogelte.

Andere voordelen van de Cobb
De Cobb is veilig, compact en draagbaar en biedt tal van accessoires waarmee je de mogelijkheden van de barbeque aanzienlijk uit kunt breiden. Je kunt er dus overal mee grillen, bakken, braden, wokken en roken. In 3 minuten is je ‘buitenkeuken’ heet maar de bodem blijft altijd koud en hierdoor kun je ‘m nagenoeg overal gebruiken. Door het bolle deksel is de Cobb prima te gebruiken voor het bereiden van grotere stukken vlees welke op een normale barbeque niet zo gemakkelijk door en door gaar worden. Vlees dat zwart van buiten en rauw van binnen is hoeft dus niet meer. Je koop de Cobb o.a. hier.

Cobb

Laat de zomer maar komen: Lekker relaxen, niks doen, wat lezen, borrelen en eten, de tuin wordt weer een plek voor fun!