Take Away – Salades in een pot mrt16

Tags

Related Posts

Share This

Take Away – Salades in een pot

Heerlijk, die eerste zonnestralen in het voorjaar! In no-time is iedereen weer summer minded, lekker naar buiten en vooral veel ondernemen! Vergeet bij zo’n dagje uit vooral niet om genoeg lekkers mee te nemen. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om je toevlucht te zoeken bij de lokale horeca, maar eigenlijk is een picknick toch veel leuker! Buiten in het voorjaarszonnetje smaakt alles net wat beter!

Verruil die klassieke witte bolletjes met kaas eens voor een heerlijk, frisse salade. Met een beetje creativiteit en de juiste ingrediënten maak je in korte tijd een feestje van de lunch. Wist je dat je ook lekkere salades mee kunt nemen in een Mason Jar? Hartstikke hip en veel gemakkelijk dan het gestuntel met boterhamzakjes of broodtrommels. Wanneer je een Mason Jar te duur vindt, dan volstaat een oude jampot prima als alternatief. En wanneer je de pot op de juiste manier vult blijft de salade fris en knapperig.

Salades in een pot 
Veel mensen vinden het lastig een salade samen te stellen, maar dat valt echt reuze mee. Met een beetje goede voorbereidingen heb je het zo voor elkaar. Als je zorgt dat er altijd een aantal zaken in je koelkast en voorraad kast staan dan kun je in 5 minuten een salade maken. Alles kan en mag, dus eigenlijk is het voornamelijk kiezen wat je lekker vindt. En het mooie is dat hetzelfde geldt voor je salade in pot, alle groene bladgroenten, noten, kaas, paprika, mais, gedroogd fruit, wortels, komkommers, pasta, quinoa, rijst en nog meer van dat soort ingrediënten zijn perfect. Daarnaast zijn er een paar ingrediënten waar je rekening mee moet houden. Voedingsmiddelen die de neiging hebben snel te bederven kun je beter niet direct aan de salade toevoegen. Die kun je beter los meenemen op de dag dat je de salade wilt gaan eten. Denk aan avocado’s, eieren, vlees- of vissoorten.

MasonJarHet kiezen van een geschikte pot 
Ga je voor super hip, dan ga je voor een originele Mason Jar. Trouwens ook het merk Kilner heeft mooie brede potten die ideaal zijn voor een salade in pot. Maar eigenlijk maakt het niet uit van welk merk je jampot is als ie maar aan een aantal eigenschappen voldoet. De ideale glazen pot heeft een inhoud van tussen de 500 ml en 1 liter, afhankelijk van hoe groot je je salade wilt hebben. Ook heeft deze een stevige deksel zodat je de inhoud veilig kunt vervoeren en tot slot moet de pot een brede vulopening hebben, zodat je de glazen pot zonder al te veel gedoe kunt vullen. Je kunt dus ook gewoon een grote glazen (groente)pot hergebruiken.

Stapelen maar! 
Het geheim achter de perfecte salade uit een pot is een juiste volgorde van ingrediënten. Vorm de laagjes zo dat versheid en smaak optimaal behouden blijft, je stapelt de ingrediënten als het ware van nat naar droog en van zwaar naar licht.

Wanneer je onderstaande volgorde aanhoudt, heb je gegarandeerd een heerlijke salade:

  1. Begin met een dressing naar keuze (deze zal zo je blaadjes sla niet raken waardoor deze knapperig blijven)
  2. Kies vervolgens voor een laag van harde groente/ fruit (wortels, komkommers of paprika)
  3. Stapel vervolgens een laag koolhydraatrijke ingrediënten (pasta, rijst, aardappelen of bonen)
  4. Als je de salade dezelfde of de volgende dag gaat eten, dan kies je nu voor eiwitrijke ingrediënten (gerookte kipfilet, gekookte ei, tonijn uit blik, ham of tofu)
  5. Kies nu voor een laag van zachte groente of fruit soorten (zongedroogde tomaatjes, mais, druiven)
  6. Voeg eventueel nog wat zaden, pitten of noten toe
  7. Tot slot vul je de pot tot deze vol is met groene bladgroenten
  8. Deksel erop en klaar

Salade uit een jampot

(foto: thehatched)

Eet smakelijk! 
Schud de pot tevoren zodat de dressing zich verspreid over de andere ingrediënten. Super makkelijk, gezond én snel.