Spruitjes, eigenlijk zijn het mini-kooltjes okt29

Tags

Related Posts

Share This

Spruitjes, eigenlijk zijn het mini-kooltjes

Koud buiten, warm binnen. De winter is in aantocht en daarmee ook het seizoen van samen tafelen en genieten van ’n stevige kost. Spruitjes mogen daarbij absoluut niet ontbreken, met deze smakelijke, gezonde oer-hollandse wintergroente kun je echt alle kanten op. Behalve koken kun je spruitjes stoven, wokken, (roer)bakken en je kunt er salades, stampotten of stoofpotjes van maken.

Op zoek naar een bijzonder of juist heel typisch winterrecept?

Kiemgroentesalade met gojibessen & noten

spruitjes saladeIngrediënten voor 6 personen
150 g spruitjes, de blaadjes
10 radijsjes, in dunne staafjes gesneden
100 g kiemgroenten (van bonen en/of linzen)
50 g pecannoten, gehakt
50 g gojibessen
2 el raapzaadolie
1 el citroensap

 

Schep de blaadjes, radijsjes, kiemgroenten, noten en gojibessen door elkaar. Roer de olie en het citroensap door elkaar. Voeg zwarte peper toe en schep de dressing door de salade. Serveer meteen.

Spruitjes en paddestoelen op toast

Spruitjes receptIngrediënten voor 2 personen
10 g boter
1 el olie
100 g spruitjes, gehalveerd
200 g gemengde bospaddenstoelen, grote in plakjes
blaadjes van 1 takje tijm, gehakt
1 teen knoflook, in plakjes
sap van ½ citroen
2 el crème fraîche
4 sneden geroosterd zuurdesembrood
1 el gehakte dragon

Bak de spruitjes in 3–5 min. lichtbruin in de olie en boter. Voeg de paddenstoelen, tijm en knoflook toe en bak ze 5 min. mee. Roer het citroensap en de crème fraîche plus zout en peper erdoor. Beleg hiermee het geroosterde brood en garneer met de dragon.

Spruitjes in sinaasappelboter

recept spruitjesIngrediënten voor 4 personen
750 g kleine spruitjes
1 sinaasappel
25 g boter
2 theelepels shoarmakruiden

 

 

 

Kruis de stronk van de spruitjes in. Rasp de helft van de sinaasappelschil. Snijd een dun stukje schil af en snijd dit in flinterdunne reepjes. Pers de sinaasappel uit. Smelt de boter, schep de geraspte sinaasappelschil en de shoarmakruiden erdoor. Schep de spruitjes erdoor en voeg het sinaasappelsap en wat zout toe. Smoor de spruitjes in een gesloten pan op heel zacht vuur in ca. 20 minuten gaar. Schep ze af en toe om en voeg zo nodig een scheutje water toe. Neem het deksel van de pan en verwarm de spruitjes al omscheppend tot het vocht verdampt is en de spruitjes alleen omhuld zijn door een glanzend laagje boter.

 

Stamppot van spruitjes en tomaat

Spruitjes stamppotIngrediënten voor 4 personen
25 g boter
1 ui, gesnipperd
750 g aardappelen, in blokjes
750 g spruitjes, gehalveerd
150 ml kruidenbouillon
1 theelepel tijm
2 tomaten, in reepjes

 

 

Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui, aardappel en spruitjes even aan. Voeg de bouillon en tijm toe en stoof de aardappelen en spruitjes in ca. 10 minuten zachtjes gaar. Stamp de aardappelen en spruitjes grof door elkaar en schep de tomaatreepjes erdoor. Warm het geheel even goed door en laat het teveel aan vocht verdampen. Breng het stamppotje op smaak met zout en peper. Lekker met saucijsjes.

 

Kijk voor meer recepten met spruitjes hier en hier.