Nationale Meloen Dag – Watermeloen op z’n lekkerst!

Watermeloen - cakeVreugdevuren of grootse optochten: er word elke dag wel ergens op deze wereld groots uitgepakt om de goden gunstig te stemmen of iets bijzonders te vieren. Wist je dat ‘Nationale Meloen Dag’  jaarlijks op 3 augustus gevierd wordt? De Turkmenen eren op deze dag hun meloenen welke hen doen denken aan ‘de vruchten in het paradijs’.

De donkergroene meloen doet zijn naam eer aan: hij bestaat niet voor niets voor 95% uit water! Feit: de meloen familie is van de komkommer en de pompoen en is dus eigenlijk een groente.

Variatie en inspiratie
Gekoeld is meloen een heerlijke dorstlesser die je puur eet, maar ook gebarbecued of gecombineerd smaakt deze meloen verrassend goed! Doe ideeën op met onderstaande voorbeelden en vergeet vooral niet te genieten!

Watermeloen - kiwi en feta

Watermeloen  met kiwi en feta, een absolute aanrader!!  De combinatie zoet en zout is echt verrukkelijk, zeker met warm weer zal dit nog lekkerder smaken. Eigenlijk is het heel eenvoudig, aan de drie hoofdingrediëntenvoeg je als finishing touch wat mint, olijfolie en balsamico azijn toe.

Watermeloen - taart

Onwijs leuk wanneer je meloen anders dan gebruikelijk wil serveren. Snij een ‘taartbodem’ uit de meloen welke je in parten snijdt. Vervolgens maak je met een pomparisiene boor van het restant van de meloen tal van meloen bolletjes.

Je kunt ervoor kiezen je meloen-taart neutraal te  serveren,  afhankelijk van het moment van serveren kan het zeker zo lekker zijn wanneer je ‘m een upgrade geeft. Besprenkel je taartje met wat limoensap, bestrooi ‘m met wat munt of  sprenkel er wat tequilla of rum overheen. Helemaal anders maar ook erg lekker is het wanneer je je taart bestrooid met wat feta kaas en balsamico azijn.

Watermeloen - bbq

Het is ‘ns iets anders ‘watermeloensteak’. Ideaal wanneer je vega’s op bezoek hebt of gewoon toe bent aan wat nieuws! Je snijdt de watermeloen in vier kwarten en dan in plakken van 2-3 cm dik. Deze plakken smeer je in met olijfolie en peper & zout. Vervolgens grill je de watermeloensteak aan twee kanten in een minuut of 10 op de BBQ zodat het vocht verdampt en je mooie grill lijntjes krijgt. Een beetje vreemd, maar wel erg lekker!

Als dessert..
Je kunt er ook voor kiezen ‘m neutraal te grillen, dan geldt; hoe zoeter de watermeloen, hoe beter hij karameliseert. Je kan als je je watermeloensteak echt zoet wil eventueel ook beide kanten instrijken met ahornsiroop voor je hem op het rooster legt. Werk af met een beetje limoensap en munt en je hebt ’n heerlijk dessert.