Zelf maken – originele vogelvoederhuisjes

Zoals ik eerder al schreef kan het bijvoeren van vogels het hele jaar door! En wat is er nu leuker dan dat doen in stijl, met zelfgemaakte vogelvoederhuisjes. De exemplaren die ik onlangs gespot heb zijn erg origineel, gerecycled en vrij eenvoudig te maken, daarom wil ik deze graag met jullie delen! Laat je inspireren door onderstaande ideeën.

Tea-time!
Misschien heb je ze nog wel ergens achterin een keukenkastje staan óf in een doos op zolder… theekopjes. Zo niet dan zijn ze in overvloed op de rommelmarkt te verkrijgen! Een antiek theeservies kun je verrassend veel nieuwe functies geven en één daarvan is er een ‘high tea’ voor de vogels in je tuin van maken. Hoe meer kitsch het setje is, des te leuker zal het eindresultaat zijn.

Eigenlijk heb je niet veel meer nodig dan een mooi ‘kop en schotel’ setje. Wanneer je de kop en schotel aan elkaar gemaakt hebt kun je ‘m óf op een pijp/ paaltje lijmen óf het setje zo maken dat je het aan een boomtak kunt hangen. Afhankelijk van de variant waarvoor je kiest heb je verder nog lijm en een pijp/ paaltje óf een boormachine met diamantboor en wat ijzerdraad nodig.

Thee servies vogelvoederhuisje

Bron –  katarinasspace

vintage teacup birdfeeder

Bron & instructie hoe zelf te maken – intimateweddings

Thee servies vogelvoederhuis hangend

Bron – folksy

Thee servies vogevoederhuis hangend

Bron & instructie hoe zelf te maken – dispatch

Dinner buffet
Een leuke variant op de ‘tea- time’ feeder is het ‘dinner buffet’. Hiervoor heb je enkel servies in verschillende afmetingen nodig, het hangsysteem kun je zo groot maken als je zelf wil. Deze variant is overigens het meest gemakkelijk te maken met melamine bordjes.

Dinner Buffet maken

Bron & instructie hoe zelf te maken – erinscreative.blogspot

100% smullen
Meng wat pindakaas met havermout of maiszetmeel en vogelzaad (voor de variatie kun je eventueel wat rozijnen, zonnebloempitten of zaden en noten toevoegen). Neem de halve schil van een sinaasappel, grapefruit of pompoen en vul deze met het mengsel. Haal er een draadje doorheen en hang ‘m in de boom. Leuke variaties hierop creëer je door  zitstokjes door de schil te prikken, hier kun je ook stukjes fruit aan prikken!

pumpkin-bird-feeder

Bron – marthastewart

Even gemakkelijk maar minstens zo origineel is de wc-rol variant, smeer een rolletje in met wat pindakaas en bestrooi dit vervolgens met vogelzaad. Haal er een lintje doorheen en hang ‘m in de tuin!

vogelvoederhuisje wc rol

Bron – welke

Quick & easy
Allereerst een aantal ideetjes welke je in no time geknutseld hebt. Van een set van twee plastic flessen maak je in een handomdraai een vogelvoederhuisje. Knip de onderkant van de ene fles af en bevestig deze onder de andere om een voersilo effect te verkrijgen. Leuke variaties hierop creëer je door er stokjes of pollepels doorheen  te steken of er een schoteltje onder te hangen.

Vogelvoederhuisje van flessen

Bron – fonteyn

Ook blikken zijn heel geschikt als vogelvoederparadijs. Gebruik een oud blik met plastic deksel en knip de helft van het deksel af. Eventueel kun je ‘m nog schilderen en met lijm/ kit van een stokje voorzien. Maak een lintje door of om het blik en hij kan zo in de boom!

Vogelvoederhuisje van blik met stokje

Bron – momendeavors

Vogelvoederhuisje van blik

Bron – factorydirectcraft

Op zoek naar een leuk idee om met kinderen te knutselen? Wat dacht je van een melkpak omgetoverd tot vogelvoederhuis? Maak het pak goed schoon, knip gaten in het pak, beschilder ‘m in mooie kleuren en prik er eventueel nog een zitstokje doorheen. Een lintje erdoorheen, ophangen en klaar! Leuke variant, maak van het reststukje een luifel.

Vogelvoederhuisje melkpak

Bron – tlc

Vogelvoederhuisje -  melkpak

Bron – duurzaamthuis

En ben je nu in een heel creatieve bui, maak een vogelvoederhuisje van ijsstokjes! – tonysastaab