Minituintje van glas

Het mooie weer van afgelopen weekend in combinatie met de koude gevoelstemperatuur buiten maakt dat ik de lente in huis wil halen! Daarom ben ik op zoek gegaan naar de leukste trends en meest bijzondere ideeën om meer groen in huis te brengen. Tijdens deze speurtocht kwam ik een ware eye-cather tegen; het minituintje van glas.

Een transparant minituintje wordt ook wel een terrarium voor planten genoemd. Het lijkt misschien iets van vroeger, maar een minituintje in glas is weer hartstikke hip. Een onwijs leuke trend waarmee je al ‘tuinierend’ die laatste koude dagen tot aan de lente kunt overbruggen. Je kunt ervoor kiezen je minituintje te vullen met alleen wat plantjes, ook kun je het wat opleuken met droogbloemen, edelstenen of een sieraad. En vind je het idee van een mini wereldje wel grappig? Decoreer je minituintje dan met kleine beeldjes of zet er figuurtjes in, zoals een hertje. Leef je uit met mini-plantjes en kleine decoraties en creëer een minituin voor in huis.

Je minituintje in glas kiezen
Minituintjes in glas zijn er in tal van varianten. Je hebt hoekige glazen tuintjes, maar ook ronde. Sommige zijn afgewerkt met randen van koper, de een bedoeld om neer te zetten en de ander juist gemaakt om op te hangen. Ideaal natuurlijk, want zo kun je jouw minituintje compleet afstemmen op jouw interieur. Je kunt je tuintje in een terrarium zo groot of klein maken als je wilt. Een terrarium in jampotjes  is een super origineel idee om cadeau te doen. Een eigen kleine sprookjeswereld in een potje, wie wil dat nou niet?

Glazen minituintje hangend Glazen minituintje ster  Glazen minituintje staand

Je minituintje in glas maken
Zelf zo’n leuk minituintje maken is gelukkig helemaal niet moeilijk. Kies wel voor plantjes die goed gedijen in een kleine ruimte en zorg ervoor dat je het terrarium tot aan de rand toe vult. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan, want voor het inrichten van een minituintje geldt: hoe voller, hoe beter! Het is gemakkelijk om plantjes te kiezen die weinig water nodig hebben, bijvoorbeeld vetplantjes. Het mooist is het dan om ranke plantjes met kleine bloemetjes en blaadjes te kiezen. Je kunt de bodem van jouw minituintje in glas bedekken met mos, zodat alles mooi groen is. Ook kun je kiezen voor verschillende lagen met steentjes, grond, mos en allerlei plantjes, zo ontstaat een klein, bijna magisch planten wereldje. Wanneer je het leuk vindt kun je het minituintje versieren met allerlei kleine decoraties. 

  • Stapsgewijs:
  • Kies een terrarium, mooie glazen vaas of pot.
  • Bedek de bodem eventueel met een laagje kiezels.
  • Leg er vervolgens een flinke laag potgrond op (bijv. speciaal voor vetplanten) en duw goed aan. Door de grond wat heuvelachtig te laten verlopen wordt je tuintje speelser.
  • Zet de plantjes in de grond en geef een klein beetje water.
  • Bedek de grond eventueel met wat mos.
  • Maak af met leuke decoraties. Gebruik bijvoorbeeld decoratieclips (zoals vlinders) of kleine poppetjes.

Glazen minituintje in terrarium

Minituintje in glas versieren

Glazen mini tuintje

Minituintje voor binnen

Minituintje voor binnen maken

Minituin glas

Je minituintje verzorgen
Het tuintje kun je verzorgen als een echte tuin; geef het regelmatig water en snoei zo nodig bij. Natuurlijk kunnen de plantjes in het transparante minituintje niet heel groot groeien. Als ze te groot worden kun je ze beter overpoten naar een grotere pot en vervangen door nieuwe kleine plantjes.

Bij Urban Outfitters verkopen ze onwijs leuke glazen minituintjes voor heel schappelijke prijzen.
En op DigsDigs.com vind je 45 onwijs inspirerende ideetjes om je minituintje op te maken, ook op GeekAlerts vind je mooie minituintjes in glas.