DIY voor planten – mediteraans genieten!

Weer een super eenvoudige maar wel erg leuke DIY. Een originele manier van tuinieren waarmee je ruimte bespaart maar wel veel kleur in je tuin aan kunt brengen! Ben je je op zoek naar een strakke verticale oplossing of ga je liever voor een stoere horizontale plantenhanger? Je hebt niet veel bijzonders nodig, afhankelijk van de variant waarvoor je kiest; hout, terracotta potten, planten, touw, een metalen ring, boor, decoupeerzaag, schuurpapier, een passer en eventueel wat verf. Lees hier wat je moet doen!

Rijtje bloempotten
Het staat natuurlijk hartstikke leuk, zo’n rijtje bloempotjes op een plankje aan de muur. Nadeel is dat bij een fikse windvlaag de potjes zo omwaaien. Maar geen nood, dit los je eenvoudig op. Wanneer je met een decoupeerzaag een aantal gaten in de plank zaagt kun je je bloempotten in de plank hangen. Wanneer je niet goed weet hoe groot je de gaten moet maken zet je een van de potten op z’n kop op de plank, teken vervolgens de omtrek van de pot op het hout. Binnenin deze cirkel teken je een cirkel welke ongeveer 6 mm kleiner is, deze kleinste cirkel zaag je vervolgens uit. Je potten zouden dan moeten passen. Leuk: plaats meerdere pottenplanken boven elkaar. Door met de grootte van de gaten en de afstand tussen de gaten per plank te variëren creëer je een extra speels effect.

Plankje met hangende bloempotten
Afbeelding: Karwei

Hangend plantenrek
Een andere, erg stoere variant is dit hangend plantenrek. Ook deze maak je snel en gemakkelijk! Je maakt dit plantenrek zo groot en zo breed als je zelf wilt! Afhankelijk van de plek waar je ‘m ophangt bepaal je van hoeveel plankjes je je rek wilt maken. Zaag deze plankjes eerst op de gewenste maat. Maak vervolgens in ieder plankje een rond gat waar je de bloempot in kunt hangen. Ook hier geldt: wanneer je niet goed weet hoe groot je de gaten moet maken zet je een van de potten op z’n kop op de plank en teken vervolgens de omtrek van de pot op het hout. Binnenin deze cirkel teken je een cirkel welke ongeveer 6 mm kleiner is, deze kleinste cirkel zaag je vervolgens uit. In de hoeken van de plankjes boor je gaten, trek touw door deze gaten heen en maak vervolgens onder de plank een stevige knoop waar de plank op rust (advies is iedere 25-30cm een knoop). Het is dus belangrijk dat je de gaten niet te groot boort en het touw niet te dun is! Het uiteinde van de vier touwen haal je door een metalen ring om het geheel op te kunnen hangen. Leuk: natuurlijk kun je naast de plankjes ook de potten verven, kalk verf zorgt voor een mooi effect.

plantenhanger van hout maken

DIY plantenhanger maken - detail

DIY plantenhanger maken

DIY-bloempot met kalkverf

Afbeeldingen: i heart naptime

PLantenhanger DIY

Afbeelding: Design Sponge

Een handige tip voor zowel binnen als buiten: knip een koffiefilter op maat van de bodem van de pot. Strooi hier bovenop de potgrond. Dit voorkomt dat er met het water ook potgrond op de grond valt!

Veel plezier met deze DIY!