Maak je kerstballen gewoon zelf!

december staat voor feest en gezelligheid, omringd met de mensen die je het allerliefst zijn. Het is misschien wel de gezelligste maand van het jaar! De maand van lekker lang uitslapen, van uitgebreid tafelen, van de meest heerlijke boswandelingen. Maar ook van jezelf extra opdoffen voor een heerlijk diner aan een mooi versierde tafel in een huis in kerstsfeer.

Zelf vind ik kerst bij uitstek één van de heerlijkste momenten in het jaar. Helemaal omdat kerst dé reden is om je huis weer helemaal winterklaar te maken. Natuurlijk kun je daarvoor een dag of wat gaan wintershoppen, maar er zijn zoveel leuke DIY’s waarmee je je huis in een handomdraai omtovert tot een knus ‘thuis’.

Maak zelf je kerstballen!  Het kan natuurlijk zijn dat je uitgekeken bent op je kerstballen, maar waarom allemaal nieuwe kerstballen kopen voor een andere look van je kerstboom? Het aanschaffen van nieuwe kerstballen is niet goedkoop en meestal zijn ze nèt niet verkrijgbaar in de kleur die jij voor ogen had. Maak daarom gewoon zelf je kerstballen!

Kerstballen van stofPimp je oude kerstballen met diverse fournituren als kantjes en jouw favo kleur stof. Dit kost bijna niks, staat hartstikke hip en is precies volgens jouw smaak! Zo worden je oude kerstballen dé pronkstukken in jouw kerstboom.

Wat kies je voor stof? – Het maakt eigenlijk niet uit wat voor stof je gebruikt, zolang het maar soepel is. Het moet gemakkelijk om een kerstbal te draaien zijn. Zeker wanneer je ervoor kiest de kerstbal in zijn geheel met stof te omwikkelen dan gaat het een stuk gemakkelijker met soepele stof. De stoffen in de afbeelding hiernaast zijn jute en linnen. Maar katoen, wol, zijde en synthetische stoffen voldoen ook.

Hoe ga je te werk? – Knip of scheur kleine lapjes van de stof. Zorg dat de lapjes een dusdanige lengte hebben dat ze van boven naar beneden op de kerstbal passen. Plak ze met een klein beetje (!) hobbylijm vast. Zorg voor veel overlap, zodat de volledige kerstbal bedekt is met stofjes. Alleen het gaatje van de kerstbal moet vrij blijven.

Ook leuk is het om kerstballen met stukjes kant (bijvoorbeeld uit een oud tafelkleed of uit stof geknipt) te beplakken en deze vervolgens met  lakverf te bespuiten. gebruik ook hier slechts een beetje hobbylijm en hang de ballen zo op, dat je ze van alle zijden goed kunt bespuiten. Laat de verf goed drogen.

Bepaal tot slot of je een lusje maakt van touw of lint. Steek het touwtje of lint door het gaatje van de gedecoreerde kerstbal en draai het vervolgens meerdere malen eromheen. Steek het touw of lint vervolgens weer door het gaatje. Dit kan een lastig werkje zijn, maar met een (brei)naald heb je het zo gedaan. Knoop het einde van het touw/lint aan het andere uiteinde. Voor een extra leuk effect kan je wat kralen of bedelhangertjes aan het touwtje of lint rijgen voordat je het dichtknoopt. Klaar!

Klik hier voor meer inspiratie en informatie.