Verticaal tuinieren!

Urban gardening is trendy! Heb jij een balkon of kleine stadstuin en wil je graag tuinieren of misschien juist je eigen moestuintje? Een verticale tuin (of muurtuin) is dan de perfecte manier om toch te kunnen tuinieren en daarnaast nog een plekje over te houden voor je terras. Daarnaast is een eetbare wand ideaal voor op je balkon, op je terras of pal naast je BBQ of buitenkeuken. Je kunt heel gemakkelijk zelf een verticale tuin of muurtuin maken. Wat vind je van onderstaande varianten van de verticale tuin? Stuk voor stuk onwijs leuk én eenvoudig om een saaie schutting of muur op te leuken!

Verticale tuin – de dakgoottuin

Verticaal tuinieren - regenpijpen

Hoe? – Koop het gewenst aantal dakgoten bij de doe-het-zelf zaak en vergeet de bijbehorende afsluitdoppen voor op de zijkanten niet. Wil je jouw verticale tuin bevestigen aan de muur, koop dan ook een aantal montage beugels. Met staaldraad kun je de dakgoten ophangen aan bijvoorbeeld je veranda. Breng eerst een aantal gaatjes in de onderkant van de dakgoot aan, zo zal regenwater op een goede manier weglopen. Vul de goten met bemeste aarde en plant zaden van kruiden, laagblijvende groente of bloemen in de aarde en bewater het. Gelukt? Dan is je dakgoottuin klaar!

Verticaal tuinieren - regenpijpen 1

Verticale tuin – zakken van vijverfolie

Verticaal tuinieren - zakken van vijverfolie

Hoe? – De complete instructie vind je hier, kort gezegd komt het hier op neer:
Snijd van vijverfolie lappen die je met de naaimachine tot zakken stikt, lijmen kan overigens ook. Maak aan de bovenzijde gaten en voorzie deze van een metalen oog, hiermee kun je later de de zakken met S-haken ophangen. Maak altijd kleine gaatjes aan de onderkant van de zak en vul de zak met hydrokorrels met daarbovenop potgrond. Plantjes erin en klaar!Hartstikke leuk: Zet met watervaste stift of verf de gewenste info op de betreffende zak. Je kunt er ook voor kiezen om aan de zijkant een aantal kleinere vakken te maken om bijvoorbeeld gereedschap of een schaar op te bergen.

Verticale tuin – de pallettuin

Verticale tuin-pallettuin 1

Hoe? – Super eenvoudig! Naast een pallet, heb je een worteldoek, een nietpistool (of hamer en spijkers), wat potgrond en plantjes nodig. Begin met het pallet liggend op de grond en maak het worteldoek aan één kant vast. Let er op dat je het worteldoek even groot als het pallet maakt en ook de zijkanten en de uiteindelijke onderkant van doek voorziet. Met het nietpistool of de spijkers kun je het worteldoek vastzetten. Als het worteldoek vast zit, draai je de pallet om zodat de open randen zichtbaar worden. Vul dat wat straks de bovenkant wordt met planten en vul vervolgens de rest op met potgrond. Als het pallet gevuld is kun je de andere openingen vullen met planten. Druk het geheel stevig aan voordat je het pallet rechtop tegen de muur zet. En genieten maar van je palletuin!

Verticale tuin - pallettuin

Meer inspiratie van een verticale tuin gemaakt van pallets vind je hier.