Duurzaam tuinieren: maak je eigen compost

Wil jij als ‘urban farmer’ graag je eigen compost maken om je groente en fruit te verbouwen? Dat kan! Iedereen kan zelf composteren en je hebt er niet eens gek veel ruimte voor nodig.

Groente-, fruit- en tuinafval gaan vaak gedachteloos in de groene container. Zonde, want je maakt er eenvoudig zelf vruchtbare grond van. En als vanzelfsprekend is goede compost een goed groeimiddel voor planten. Het houdt vocht vast wanneer de grond droog wordt, het verbetert de structuur van de bodem, stimuleert het bodemleven en stelt voedingsmiddelen ter beschikking aan de wortels.

Hoe maak je nou je eigen compost?
Composteren kan op diverse manieren. De meest bekende manier om zelf je compost te maken is natuurlijk middels ’n composthoop, -vat of -bak in je tuin. Echter hiervoor moet je veelal wat ruimte én GFT afval hebben. Maar ook wanneer je geen giga tuin of dakterras hebt kun je zelf je compost maken. Doe inspiratie op met onderstaande trendy methoden om op kleinere schaal te composteren.

Rollen maar!
Het mengen en luchtig houden van de inhoud van een compostvat is erg belangrijk anders verandert het groenafval in een droge, schimmelige substantie die slecht composteert. Bovendien gaat slecht beluchtte compost stinken en er kunnen gassen vrijkomen. Voor het composteer proces is vocht en zuurstof nodig zodat bacteriën en schimmels goed hun werk kunnen doen.

Het keren van je compost in wording is normaliter een hele klus. De ideale oplossing hiervoor is absoluut de compostbal. De inhoud van dit compostvat in de vorm van een grote bal wordt al rollend gemengd. Door het rollen en de beluchtingsgaten versnel je het composteerproces. Rol de bal naar je bergje tuinafval en vul de bal en is de compost klaar, dan rolt je de bal naar het perk en leegt hem ter plaatse. De compostbal wordt geleverd als zelfbouwpakket inclusief een “parkeerring” waar de bal op gedraaid kan worden zonder dat hij wegrolt.

Compostbal

Compost bal
Wormen aan het werk
Geen plek in de tuin? ‘n wormentoren past zelfs in je keukenkastje. Wanneer je maar weinig GFT afval óf erg weinig ruimte hebt dan is de wormentoren bij uitstek de ideale oplossing. Een wormentoren bestaat uit losse bakken en voor een goed werkend systeem zijn tenminste 3 bakken nodig (geschikt voor 2-4 persoons huishouden). Meer bakken kan ook (tot maximaal 8, daarna wordt de toren instabiel). Zelf op jacht naar regenwormen is niet nodig, die kun separaat bij je wormentoren kopen.

De wormen wandelen door de toren en zorgen ervoor dat keukenafval reukloos en snel wordt verwerkt tot een voedselrijk compost. Daarnaast wordt ook zogenoemde compostthee gemaakt welke via een kraantje uit de wormentoren geschonken kan worden. Compostthee is een vloeibaar extract dat sterk verdund met water geschikt is als voedsel voor planten.

Wormenbak

 

  WormWorksB_final

Meer producten om zelf te je compost te maken vind je hier!